L’Hospital de Dia Terapèutic està adreçat a persones amb necessitats de rehabilitació integral, estimulació cognitiva, avaluació i tractament de diverses síndromes geriàtriques
L’Equip d’Avaluació Integral Ambulatòria (EAIA) és un servei dirigit a persones grans en situació de malaltia que requereixen avaluació i seguiment multidisciplinar
Des de l’Hospital Evangèlic de Barcelona estem impulsant l’atenció ambulatòria per brindar servei al màxim número de persones possible a través de l’Hospital de Dia Terapèutic i l’EAIA (Equip d’Avaluació Integral Ambulatòria). Dos serveis públics en cartera de l’Hospital i dirigits a persones grans que, o bé necessiten rehabilitació i estimulació cognitiva, o bé precisen d’una avaluació i seguiment regular de la seva malaltia de caràcter multidisciplinar.
Ambdós serveis formen part de l’atenció integral que ofereix l’Hospital Evangèlic de Barcelona, facilitant un seguiment multidisciplinari centrat en la persona en les diferents etapes d’una malaltia o deteriorament i afavorint la seva permanència en l’entorn comunitari.
L’Hospital de Dia Terapèutic, reconnectar amb una vida plena i autònoma
L’Hospital de Dia Terapèutic de l’Hospital Evangèlic de Barcelona està especialment creat per a usuaris i usuàries amb deteriorament cognitiu (per exemple que comencen a tenir pèrdues de memòria incipient, casos de demència o Alzheimer), així com pacients que necessiten rehabilitació després d’un ingrés hospitalari, que precisen de seguiment durant el curs evolutiu de malalties cròniques o que han patit un canvi dràstic en el seu entorn/situació (com pot ser una mort propera).
L’objectiu de l’Hospital de Dia Terapèutic és contribuir a la qualitat de vida dels i les pacients, procurant de disminuir o retardar la pèrdua cognitiva i/o funcional, així com mantenir a la persona al seu entorn familiar i social treballant la seva autonomia i auto-acceptació. En definitiva, busca oferir que els i les pacients reconnectin amb una vida plena i autònoma. Com afirma Maribel González (88 anys), actual usuària del servei: “anar a l’Hospital de Dia m’ha ajudat a tractar la tristesa que tenia. M’estic obrint a les persones i estic aprenent moltes coses. A més, estic millorant l’escriptura, que la tenia molt oblidada”.
El servei té un caràcter multidisciplinar i integral que atén el component físic, cognitiu, funcional, conductual i psicoafectiu de la persona. L’equip està format per neuropsicòlegs, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals i tècnics de cures auxiliars d’infermeria (TCAI), amb el suport de metges, infermers i treballadors socials.
A l’inici de la seva estada a l’Hospital de Dia Terapèutic, cada pacient rep una avaluació inicial que té en compte la pauta farmacològica, l’estat físic, el nivell d’activitat, les funcions mentals i la situació emocional. A partir dels resultats, s’estableixen objectius i es proposa una estratègia compartida amb el o la pacient i la seva família. Des d’aleshores, s’integra en un grup de treball amb d’altres usuaris i usuàries amb els quals comparteix característiques comunes, com poden ser l’estat cognitiu o el nivell d’estudis. De manera periòdica, l’equip avalua els resultats i ajusta l’estratègia segons l’evolució de la persona.
Activitats de l’Hospital de Dia Terapèutic
Els i les pacients acudeixen a l’Hospital Evangèlic de Barcelona de dilluns a divendres quatre hores al matí i allà desenvolupen activitats com ara:
La durada del programa és de 6 mesos per tal de garantir l’assoliment òptim dels objectius per part dels i les pacients, alhora que es fomenta la rotació per maximitzar l’ús de les places disponibles. Els i les pacients susceptibles de formar part de l’Hospital de Dia Terapèutic són derivats pels organismes de salut públics, és a dir CAPs, CUAPs i Hospitals.
EAIA, un recurs innovador, clau en l’atenció intermèdia
L’altra servei ambulatori que s’ha reactivat és l’Equip d’Avaluació Integral Ambulatòria (EAIA), un model referent en l’atenció intermèdia per la seva manera d’abordar els processos de canvi. Està destinat a persones que presenten un quadre de complexitat com pot ser la coexistència de patologies cròniques, deteriorament cognitiu o situacions de fragilitat (com ara dependència o problemàtica social). L’EAIA ofereix una valoració clínica especialitzada a través d’un model interdisciplinari que inclou geriatria, treball social, psicologia i neuropsicologia.
Aquest servei es divideix en dues línies principals: la valoració geriàtrica individualitzada per abordar situacions de fragilitat i la valoració neuropsicològica per a l’avaluació de les esferes cognitiva, emocional i conductual. A través d’entrevistes especialitzades amb el o la pacient i la família i proves neuropsicològiques, s’avalua la persona i s’obté una orientació diagnòstica en menys d’un mes. Com comenta un testimoni recent del servei, Fructuosa García (78 anys): “em sento molt agraïda per la valoració que em van fer. Mai m’havien fet aquestes proves i em vaig sentir alleujada en tenir els resultats”.
L’EAIA permet escurçar esperes, millorar la coordinació entre nivells assistencials i proporcionar una resposta més eficient a les necessitats de les persones grans i les seves famílies. Les derivacions es fan des de l’Atenció Primària i el seguiment inclou visites successives i un informe d’alta personalitzat.