El conseller Balcells visita l’Hospital Evangèlic de Barcelona en el seu primer dia de funcionament al nou edifici

El conseller Balcells visita l'Hospital Evangèlic de Barcelona en el seu primer dia de funcionament al nou edifici

L’Hospital d’Atenció Intermèdia obre les seves portes al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou

Amb 203 llits, aquest nou centre contribuirà a millorar la cobertura assistencial dels districtes de Sant Martí i Ciutat Vella

Durant aquest cap de setmana s’han traslladat 95 pacients de les antigues dependències del carrer Camèlies, al barri de Gràcia

D'esquerra a dreta: Ester Gimeno (direcció de persones a l'Hospital Evangèlic de Barcelona); Anna Ferrés (adjunta a direcció); el Sr. Joan Borràs Alborch (delegat territorial del Govern Generalitat a Barcelona); el Sr. Manel Balcells i Díaz (conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya); Jordi Urbea (membre del Patronat de la Fundació Privada Hospital Evangèlic); Reyes Gualda (directora del Grup Assistencial Evangèlic); el Sr. Jaume Estany Ricart (gerent de l'Àmbit Barcelona Ciutat del Consorci Sanitari de Barcelona) i el Dr. Armand Casado (Director CUAP ESIC Sant Martí).

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha visitat aquest matí el nou Hospital Evangèlic de Barcelona, acompanyat de la directora general del Grup Assistencial Evangèlic, Reyes Gualda i del director de l’Hospital Evangèlic de Barcelona, Jesús Alburquerque.

Durant aquest cap de setmana, professionals del centre, del transport sanitari i voluntaris mobilitzats per a l’ocasió, han treballat colze a colze per a poder realitzar la primera fase del trasllat. En aquests dos dies, s’han traslladat un total de 95 pacients que provenien de les antigues dependències de l’hospital del carrer Camèlies al barri de Gràcia de Barcelona i que ja es troben ingressats a les noves instal·lacions estrenades aquest mateix dilluns.

El conseller Balcells, després d’una reunió amb el comitè de trasllat i la direcció del centre, ha qualificat de “fantàstiques” les noves instal·lacions, que dupliquen la superfície de l’antic hospital. El conseller de Salut ha ressaltat la importància de l’orientació que se li dona en aquest hospital a l’atenció intermèdia, que tindrà “una relació magnífica amb l’atenció hospitalària, amb el CUAP, els CAP i especialment amb l’Hospital del Mar i l’Hospital de Sant Pau”. Aquest treball multidisciplinari i en xarxa “ha de permetre una nova orientació a l’atenció a la fragilitat, sobretot amb la gent gran, per tal que puguin estar el màxim de temps a casa”, ha afegit el conseller.

Balcells ha volgut destacar la importància estratègica de l’atenció intermèdia pel conjunt del sistema de salut recordant que “aquest nou equipament ens ha de servir d’exemple pel conjunt del territori. És una concreció de les polítiques que hem anat impulsant des del departament cap a l’atenció intermèdia i domiciliària i és un exemple de com haurien de funcionar les coses a Barcelona i a Catalunya”.

Reyes Gualda, directora general del Grup Assistencial Evangèlic, ha fet esment als gairebé 150 anys d’història amb els quals compta la institució, ha comentat el model de gestió innovador i centrat en la persona, la vocació de servei de l’hospital, el treball en xarxa amb altres institucions sanitàries i socials del territori i també amb les universitats i centres formatius. També ha emfatitzat el rol del centre en la transformació de l’atenció intermèdia explicant un nou projecte d’unitat comunitària de fragilitat i l’atenció domiciliària intermèdia.

El Sr. Manel Balcells saludant als membres del Comitè Directiu de l'Hospital Evangèlic de Barcelona.

L’Hospital Evangèlic de Barcelona
El nou edifici de l’Hospital Evangèlic de Barcelona es troba situat al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, al districte de Sant Martí de la ciutat de Barcelona. Té una superfície de 10.348 metres quadrats i l’edifici consta de 6 plantes d’hospitalització destinades a persones convalescents, en situació subaguda, amb necessitat de cures pal·liatives i amb malalties neurodegeneratives (psicogeriàtriques i dany cerebral). L’àrea ambulatòria estarà situada a la planta baixa.

El centre, gestionat per la Fundació Privada Hospital Evangèlic —entitat privada sense ànim de lucre— disposarà de 203 llits d’atenció intermèdia (repartits entre unitat de llarga estada, unitat funcional de rehabilitació, de subaguts i cures pal·liatives). L’àrea ambulatòria compta amb 38 places d’hospital de dia terapèutic, a més de les consultes ambulatòries de trastorn cognitiu.

El nou Hospital Evangèlic de Barcelona compta amb unes instal·lacions de primer nivell on cada planta disposa del seu gimnàs (en total, sis), espais de teràpia i la recreació d’una cuina i un bany per treballar l’adaptació i rehabilitació del retorn a casa. La planta baixa queda dedicada a l’atenció ambulatòria i el soterrani alberga un auditori pensat per oferir conferències, formacions, reunions i altres esdeveniments.

A més a més de les plantes d’hospitalització, el conseller de Salut ha visitat el futur espai de la Unitat Comunitària de Fragilitat, que compta amb 490 metres quadrats i que està situat a la planta baixa de l’edifici, la gestió de la qual es durà a terme amb una aliança estratègica entre el Grup Assistencial Evangèlic i l’Institut Català de la Salut.

Per cloure la visita, el conseller també ha pogut veure el nou model d’habitació empàtica. Dissenyada amb una concepció humana, és un model d’habitació doble que prima l’autonomia, la independència i el màxim benestar possible de les persones, de la mateixa manera que facilita la feina del personal assistencial.

El Sr. Manel Balcells i el Sr. Joan Borràs visitant el model d'habitació doble del nou hospital, anomenada "habitació empàtica", juntament amb professionals del centre.

Atenció Intermèdia
El concepte d’atenció intermèdia substitueix a Catalunya el que fins ara es denominava atenció sociosanitària, amb l’objectiu de donar un nou enfocament a l’atenció d’un grup de població complexa des d’un punt de vista clínic i social que necessita atenció geriàtrica i pal·liativa especialitzada.

L’atenció intermèdia és el conjunt de recursos oferts entre el domicili i l’hospital; i l’ús d’aquests serveis sanitaris en tots els nivells assistencials ha anat en augment els darrers anys. L’atenció intermèdia es basa en les cures i la rehabilitació personalitzades i integrades, a casa o en un entorn hospitalari adaptat, per prevenir ingressos urgents a l’hospital si és possible, facilitar l’alta precoç i permetre una recuperació més ràpida després de la malaltia. També s’hi inclouen les cures pal·liatives al final de la vida.