El Nou hospital evangèlic es trasllada al 22@

El Nou hospital evangèlic es trasllada al 22@

L’inici de la seva activitat reforça l’Atenció Intermèdia a la ciutat i l’efectivitat de la xarxa assistencial pública 

Amb un disseny humà, innovador i sostenible centrat en la persona, les noves instal·lacions suposen una redefinició de l’atenció sanitària a Barcelona

El trasllat d’aquest Hospital d’Atenció Intermèdia al 22@, fins ara ubicat al barri de Gràcia, contribuirà a cobrir assistencialment dos districtes (Sant Martí i Ciutat Vella) amb històriques desigualtats en serveis sociosanitaris. Amb la seva entrada en funcionament, el Nhe es posiciona com un referent d’innovació i reafirma el compromís social adquirit fa més de 145 anys de servir a la ciutat de Barcelona.

Després de poc més de dos anys i mig d’obres, al llarg del mes d’abril entrarà en funcionament el nou edifici del Nou hospital evangèlic (Nhe). Ubicat al cor del 22@, concretament al carrer Ciutat de Granada 108, aquesta nova infraestructura consolida i amplia la prestació d’Atenció Intermèdia a la ciutat.

Amb una superfície de 10.348 m2, sis plantes d’hospitalització amb 198 llits i capacitat per atendre uns 2.700 pacients anuals, la nova seu suposa un pas endavant en el benestar de les persones, cobrint una necessitat de serveis sociosanitaris als districtes de Sant Martí i Ciutat Vella, que pateixen un dèficit crònic d’estructures assistencials. 

Segons David Escudé Rodríguez, regidor del districte de Sant Martí, “aquest nou centre hospitalari situat en ple 22@ suposa una millora de la qualitat de la xarxa sanitària a tot el districte de Sant Martí. Amb una clara vocació per oferir un nou servei d’atenció intermèdia per a la ciutat de Barcelona, i àrea metropolitana, des de l’òptica d’una atenció integrada social i sanitària. Gràcies a la voluntat de l’Ajuntament d’arribar a acords per tal de millorar sempre la qualitat de vida de la ciutadania i a fites urbanístiques i hospitalàries com aquesta, Barcelona guanya, i Sant Martí, també”.

El nou Hospital d’Atenció Intermèdia donarà suport a l’Hospital del Mar i altres institucions assistencials com ara l’Hospital de Sant Pau per atendre, especialment, persones amb patologies cròniques complexes, necessitats de rehabilitació́ intensiva, control clínic continu, necessitats neurològiques i psicogeriàtriques o d’acompanyament a final de vida. Aquest suport continuat, sumat a l’enfortiment de l’Atenció Primària i la unitat de curta estada, permetrà una millor coordinació i accés als recursos, creant una xarxa més sòlida d’acompanyament per als pacients.

L’aposta per l’Atenció Intermèdia es planteja com una necessitat essencial per poder assistir de manera integral una població cada cop més envellida que enfronta una significativa mancança de llits. Victor Pérez, Director Mèdic de l’Hospital del Mar, afirma que: “amb el trasllat del Nou hospital evangèlic al districte de Sant Martí, veurem altament reforçada l’atenció intermèdia en un moment clau, en el qual l’envelliment progressiu de la població fa encara més palesa la necessitat assistencial que aquest canvi comportarà. Des de l’Hospital del Mar seguim establint sòlids llaços amb el Nhe per tal de beneficiar el teixit sanitari de la ciutat. En particular, el districte pateix un dèficit assistencial, per això les noves instal·lacions del Nhe i els serveis que es posaran en marxa són veritablement essencials i celebrats per la nostra part”. 

Un hospital amable i rehabilitador

Amb unes instal·lacions de primer nivell, el nou edifici s’erigeix com un estàndard innovador que redefineix el concepte d’atenció sanitària amb la seva aproximació holística. Projectat per l’estudi PMMT Arquitectura, destaca pel seu disseny sostenible i humà, concebut per fomentar el benestar de pacients, familiars i equip professional. Cada planta compta amb el seu gimnàs (en total, sis), espais de teràpia i la recreació d’una cuina i un bany per treballar l’adaptació i rehabilitació del retorn a casa. La planta baixa queda dedicada a l’atenció ambulatòria i el soterrani alberga un auditori pensat per oferir conferències, formacions, reunions i altres esdeveniments. Alhora, l’edifici ha estat qualificat amb l’etiqueta energètica A en emissions de CO2.

El màxim exponent d’aquesta concepció humana de la seva arquitectura és l’anomenada Habitació Empàtica, un model d’habitació doble disruptiva que prima l’autonomia, la independència i el màxim benestar possible de les persones, i facilita la feina del personal assistencial.

La inversió total del projecte suma 18 milions d’euros. La Fundació Nhe ha venut tot el seu patrimoni al barri de Gràcia i s’ha hipotecat durant els propers 20 anys per construir aquest nou hospital en un terreny de concessió administrativa al Poblenou. Una operació motivada per la missió que té el Nou hospital evangèlic de servir a la ciutat i atendre a les persones de manera integral.